FM adó... Előzetes...


Megjegyzés

Magyarországon, (és a legtöbb országban) a műsorszóró sávban adót üzemeltetni (engedély nelül) tilos. A berendezést így csak kísérleti célra építsük meg! Lehetőség van kis hatótávolságú adók engedélyeztetésére az ún. kisközösségi rádióállomások pályázata útján. Sajnos engedélyhez jutni így is brutális nehéz. Itt kérem szabadság van. Az emberek azt csinálhatnak amit szabad :)

A következő berendezés egy műsorszóró FM adó. Ez azt jelenti, hogy a 88-108 MHz-es sávban képes sugározni, az FM szabványnak megfelelő jeleket. Először néhány egyszerű kapcsolás a működés megértéséhez, utána pedig a teljes rendszer.

Az adótuner saját bütykölés, sajnos nem túl jól működik, kicsi a hangolás átfogása, valamint az előosztó nagyon leterheli. Az új kapcsolás is felkerült, BF961-gyel van megépítve. A meghajtó és végfokozat egy az egyben a GLB-féle. Jól műxik a megadott értékekkel. A PLL áramkört én terveztem. A rajzon nincs feltüntetve a hangolásvezérlő. Ide az MC145151 IC lábaira DIP-kapcsolót is helyezhetünk, és akkor ezen fixen be lehet álítani a frekvenciát. A PLL filter az újabb változatban nagyon jól műxik.