Audio cuccok

Saját bütykölésű erősítő. Az eredeti kapcsolást Skori oldalán találtam. Előnye, hogy a végFET- eket teljesen ki lehet vezérelni (közel tápig). Megy a legkülönfélébb meghajtó tranyókkal (p. BC639, 640 is), a mostani úgy került bele, hogy ez volt otthon... A végFET-ek szaporíthatók, azaz párhuzamosan lehet többet kapcsolni, így nagyobb teljesítményre is megépíthető. Érdemes a meghajtó tranyók emitterében lévő 100 és 330 ohmos ellenállásokkal kísérletezni, vagy a FET-ek gate-jére kötött 680 ohm-okkal. Az átvitelt, erősítést erősen befolyásolja. Sok sikert a további kísérletezéshez!

A következő ábrán egy D osztályú (kapcsolóüzemű) erősítő látható. Ez egy öngerjesztő kapcsolás, a kimeneti szűrő utáni visszacsatolással. (az inverteres ötlet Sass Pétertől származik) A megadott értékekkel kb 120KHz a rezgési frekvencia, a leadott teljesítmény kb. 4W A nagyobb teljesítményű változat komolyabb kapcsolástechnikát igényel. (FET holtidők, védelem, kimeneti szűrő problémák stb.) Építése folyamatban.

Ezen az ábrán a Canopus nevezetű erősítő egy módosított változata látható. A kapcsolás még nincs teljesen finomítva, de már így is jó hangminőséget produkál. Érdekessége, hogy teljesen szimmetrikus felépítésű, és akár DC átvitelre is képes. A 22K-s potival a nyugalmi áramot állíthatjuk be, célszerűen 70mA. A FET-ek nyugalmi árama sajnos nem stabil, ezen még módosítani kell. Töb FET párhuzamos kapcsolása esetén nagyobb kimeneti teljesítményt lehet elérni. A rövidzárvédelem szintén nincs feltüntetve a rajzon, ez a minimáis működő kapcsolás. A hangja első meghallgatásra is nagyon jó.